Santiago Estruch fa temps que fa cinema en valencià i independent a la Valldigna. Un ampli repertori de personatges valldignencs han fet d'actors amateurs en les diferents produccions cinematogràfiques de l'autor i el seu germà, el compositor Carles Estruch, ha posat les bandes sonores dels seus treballs, amb una simbiosi enriquidora i colpidora.
Un autor compromès amb la terra i que fa un cinema independent sense gaire recursos i gens ben tractat, pel que fa a suport econòmic des de l'esfera institucional.
Va començar la seva carrera cinematogràfica fent curtmetratges a principis dels anys noranta, va col·laborar amb la televisió local Escola Comarcal de Vídeo i Televisió (ECVT) de Tavernes de la Valldigna. Aquests curtmetratges van ser Cuando la luz se enciende i RIP, que van donar pas a Con la soga al cuello, seleccionat en diversos festivals.
A finals de l'any 1992 estudia un curs de cinema al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CEEC) on tingué professors com José Luis Guerin, Paulino Viota, Gerardo Gormenzano, Luis Aller... Com a treball de fi de curs realitzà un curtmetratge en súper 8mm amb el títol de La niña.
L'octubre de l' any 1993, a Tavernes de la Valldigna, escrigué amb l'escultor Salvador Ripoll de Simat un guió per al documental L'ofici de la pedra com a encàrrec dels ajuntaments de la Valldigna. En el mateix treball va fer la història de ficció Escultum, on es recreava la reconstrucció d'un capitell del segle XV del monestir de Santa Maria de Valldigna feta pel mateix Salvador Ripoll.
Ara, però, l'autor fa un pas endavant amb la producció del curtmetratge que està rodant a Simat de la Valldigna (la Safor) i que té com a protagonistes l'actriu teatral i televisiva Lola Moltó i els actors amateurs Idelfons Oltra com a protagosnista i Aureli Mansanet en un paper secundari; al film hi participen també els actors Bea Bonilla i Jose Luís Hernàndez.
El curt es presentarà al festival de Sitges 2009 i és un homenatge a Edgar Alan Poe, en el 200 aniversari del seu natalici, segons declarava el mateix director durant el rodatge a Simat al qual L'ACCENT va tenir accés.
Estruch ja va estar present en l'edició del 2006 amb la pel·lícula Bela Lugosi, PICFAIR 569 Hollywood un llargmetratge digital també de producció pròpia projectat a la secció Brigadoon.
En l'amplia filmografia de l'autor destaquen els curts rodats en català per actors amateurs de la Valldigna: Salón Cinema Simat (2001); Il·lumina la teua vida (2002); Efecte Òptic (2003); Les 4 Estacions (2004) i Vida, mort i resurrecció (2005). Així com la direcció del documental musical obra del seu germà Carles Estruch Per una Vall digna interpretat per l'Orquestra Simfònica de Cullera.
* Font de l'article - Vicent Company [L'ACCENT]
*BLOC del FILM - ovalpoe.blogspot.com
+ info de l'autor CINEMADELATERRA.BLOGSPOT.COM
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada